Log in

Besplatni tečaj knjigovodstva ili osposobljavanje na radnom mjestu?

Često si osobe koje imaju imaju određena predznanja iz ekonomije (ekonomisti, administratori, osobe koje su bile u doticaju s bankarstvom i sl.), postavljaju pitanje ne bi li mogle knjigovodstvene poslove, ili barem dio istih raditi samostalno.

No, radi držanja u korak s konstantnim izmjenama propisa i zakona, te sustava ePorezne i eFine, kao i potrebe za učestalim (nerijetko svakodnevnim) nadogradnjama znanja, teško je za očekivati da ćete to moći raditi u prvim godinama samostalno bez podrške od strane stručne osobe.

Portali za zapošljavanje puni su oglasa za poslove poput "glavni knjigovođa", "samostalni knjigovođa", "voditelj financija" itd., a iako su plaće glavnih knjigovođa i voditelja često veće i od plaća pravnika u državnim službama - to je i dalje deficitarno zanimanje. Za pretpostaviti je da to ne bi tako bilo da se uz tečaj od par mjeseci, bez konkretnog rada na stvarnoj dokumentaciji stvarne tvrtke i rješavanja aktualnih problema - može postati samostalni knjigovođa i voditi knjigovodstvo za svoju ili druge tvrtke. Kako je moguće da ekonomisti, koji tijekom školovanja uče od osnova knjigovodstva do bilanciranja i drugih srodnih područja, uključujući na fakultetima - nerijetko niti nakon 9 god. školovanja nemaju potrebnu razinu znanja da bi poslije toga samostalno vodili knjigovodstvo za npr. svoju tvrtku i jednu djelatnost?

Iako je među nezaposlenima mali broj samostalnih knjigovođa, a zanimanje samostalni knjigovođa jedno je od rijetkih zanimanja za kojima potražnja konstantno raste, nameće se pitanje zašto administrativno osoblje koje ponekad i godinama aktivno radi na pripremi dokumentacije za vanjski knjigovodstveni servis, te često ima uvid u sve financijske izvještaje, i može dobiti odgovor na većinu tema i pitanja - rijetko ili nikada ne preuzima knjigovodstvene poslove na sebe, iako u tom slučaju postoji i mogućnost napredovanja i većih plaća?

Znate li kojeg profesora knjigovodstvenih predmeta koji u slobodno vrijeme vodi npr. knjigovodstvo za neku tvrtku? Ako nemate priliku započeti rad na jednostavnijim knjigovodstvenim poslovima neke tvrtke uz višegodišnju podršku starijih kolega, korak do posla samostalnog knjigovođe skoro je nemoguća misija (a volontiranje u realnom sektoru nije zakonski dopušteno, te za sve one koji nam se javljaju za takav oblik edukacije najčešće pronalazimo drugačije oblike suradnje). Znate li nekoga tko je nakon tečaja knjigovodstva počeo samostalno voditi knjigovodstvo, pa makar samo za svoju tvrtku? Zašto dugogodišnje školovanje, kao ni klasični tečajevi knjigovodstva ne daju dovoljno razinu sigurnosti za samostalno vođenje poslovnih knjiga? O tome postoji mnoštvo tema na društvenim mrežama i forumima, a ako Vas interesira naše mišljenje - stojimo na raspolaganju za sva pitanja.

Teorija je samo temelj, a praksa daje sigurnost i kompetentnost. Uz to je u današnje vrijeme primjenom sve više e-servisa državne uprave (koji ne rade uvijek kako bi se očekivalo, iako su rokovi propisani i od knjigovođa se očekuje da ih ispoštuju), te sve složenije software-u za obradu knjigovodstvenih podataka, potrebna visoka informatička pismenost, ili informatičar na dnevnoj dispoziciji.

Edukacija iz knjigovodstva u radnom okruženju, omogućava da radite onaj dio knjigovodstvenih poslova, za koji se smatrate kompetentnima, što kontrolira stručna osoba, te dovršava i radi onaj dio koji Vi niste u mogućnosti. Inače je uobičajeno da se online tečajevi knjigovodstva temelje u velikoj mjeri na unaprijed pripremljenim webinarima, jer je individualni pristup s radom na konkretnim primjerima realne tvrtke i pitanjima/odgovorima daleko zahtjevniji i sličniji individualnim instrukcijama, a samim time i neusporedivo vredniji. U tom slučaju iz faze u fazu se prelazi individualno, a ne tempom webinara koji ne mogu pratiti ritam baš svakog pojedinog polaznika, pa se na kraju kompromisno svedu na snimke webinara, koje možete gledati kada želite.

Česta varijanta je i da kompetentne osobe unutar knjigovodstvenog servisa nastave raditi završne račune, PDV obračune i druge izvještaje u kojima se početnici ne snalaze.

Za one koji razmišljaju o tečaju knjigovodstva, preporuka je da prvo provjere mogućnosti uvođenja u rad putem mjere HZZ-a po nazivom Osposobljavanje na radnom mjestu (što nije sinonim za stručno osposobljavanje), jer svako osposobljavanje u realnom radnom okruženju ima sasvim drugačiju vrijednost u odnosu na bilo koji tečaj knjigovodstva. Naravno pod uvjetom da uspiju pronaći poslodavca koji je voljan osigurati i opremiti radno mjesto te posvetiti svoje vrijeme obučavanju nekoga 3 ili 6 mj., što je povremeno moguće i kod nas, ovisno o trenutno raspoloživim mogućnostima i kapacitetima. U slučaju da HZZ odobri navedenu mjeru osposobljavanja, u nekim varijantama dodatno financira i tečaj knjigovodstva u nekoj ustanovi, uz edukaciju na radnom mjestu kod poslodavca.

Prijave za osposobljavanje na radnom mjestu, zaprimamo neovisno je li trenutno objavljen natječaj za navedeno, putem obrasca na https://www.virtualni-ured.net/posao/item/427-asistent-za-kadrovske-i-knjigovodstvene-poslove.html.


 Novije generacije poduzetnika ne zadovoljavaju se više knjigovodstvom kao servisom za propisano izvještavanje i oporezivanje, nego žele uvid u pravovremene i transparentne podatke na kojima mogu temeljiti poslovno planiranje i odlučivanje.