Log in

Edukacija iz knjigovodstva online

Često si poduzetnici početnici postavljaju pitanje ne bi li mogli knjigovodstvo, odnosno poslovne knjige ili barem dio voditi samostalno, pogotovo oni koji imaju određena predznanja iz toga dijela (ekonomisti, administatori, osobe koje su bile u doticaju s bankarstvom i sl.).

Da, to je moguće, ali je radi držanja u korak sa konstantnim izmjenama propisa i zakona, te sustava ePorezne i eFine, kao i potrebe za učestalim (svakodnevnim) nadogradnjama znanja, teško za očekivati da ćete to moći raditi u prvim godinama samostalno bez podrške od strane stručne osobe.

Edukacija uz online knjigovodstvo u pravom smislu (što nije sinonim za razmjenu dokumenata preko Google diska), omogućava da radite onaj dio knjigovodstvenih poslova, za koji se smatrate kompetentnima, što kontrolira stručna osoba, te dovršava i radi onaj dio koji Vi niste u mogućnosti. Ukoliko imate vlastitu tvrtku, te želite naučiti samostalno raditi određene knjigovodstvene poslove, sada možete imati oslonac u knjigovodstvenom servisu koji će Vam pružati podršku. Odnosno, uz knjigovodstvo dobijete i individualizirani besplatni online tečaj knjigovodstva, koji je temeljen na kontinuiranoj edukaciji prilađenoj upravo Vama. Inače je uobičajeno da se online tečajevi knjigovodstva temelje u velikoj mjeri na unaprijed pripremljenim webinarima, jer je individualni pristup sa radom na konkretnim primjerima realne tvrtke i pitanjima/odgovorima daleko zahtjevniji i sličniji individualnim instrukcijama, a samim time i neusporedivo vredniji. No, u tom slučaju iz faze u fazu možete prelaziti po svojoj procjeni, a ne tempom webinara koji ne mogu pratiti ritam baš svakog pojedinog polaznika, pa se na kraju kompromisno svedu na snimke webinara, no koje možete gledati kada želite.

Česta varijanta je i da stručne osobe sa strane knjigovodstvenog servisa nastave raditi završne račune, PDV obračune i druge izvještaje s kojima se ne snalazite.

Portali za zapošljavanje puni su oglasa za poslove poput "glavni knjigovođa", "samostalni knjigovođa", "voditelj financija" itd., a iako su plaće glavnih knjigovođa i voditelja često veće i od plaća pravnika u državnim službama - to je i dalje deficitarno zanimanje. Za pretpostaviti je da to ne bi tako bilo da se uz tečaj od par mjeseci, bez konkretnog rada na stvarnoj dokumentaciji stvarne tvrtke i rješavanja aktualnih problema - može postati samostalni knjigovođa i voditi knjigovodstvo za svoju ili druge tvrtke. Kako je moguće da ekonomisti, koji tijekom školovanja uče od osnova knjigovodstva do bilanciranja i drugih srodnih područja, uključujući na fakultetima - nemaju potrebnu razinu znanja da bi nakon toga samostalno vodili knjigovodstvo za npr. svoju tvrtku i jednu djelatnost?

Iako je među nezaposlenima mali broj samostalnih knjigovođa, a zanimanje samostalni knjigovođa jedno je od rijetkih zanimanja za kojima potražnja konstantno raste, nameće se pitanje zašto administrativno osoblje koje ponekad i godinama aktivno radi na pripremi dokumentacije za vanjski knjigovodstveni servis, te često ima uvid u sve financijske izvještaje, i može dobiti odgovor na većinu tema i pitanja - rijetko ili nikada ne preuzima knjigovodstvene poslove na sebe, iako u tom slučaju postoji i mogućnost napredovanja i većih plaća?

Znate li kojeg profesora knjigovodstvenih predmeta koji u slobodno vrijeme vodi npr. knjigovodstvo za neku tvrtku? Teorija je samo temelj, a praksa daje sigurnost i kompetentnost. Ako nemate priliku započeti rad na jednostavnijim knjigovodstvenim poslovima neke tvrtke, korak do posla samostalnog knjigovođe skoro je nemoguća misija (a volontiranje u realnom sektoru nije zakonski dopušteno, te za sve one koji nam se javljaju za takav oblik edukacije najčešće pronalazimo drugačije oblike suradnje). Znate li nekoga tko je nakon tečaja knjigovodstva počeo samostalno voditi knjigovodstvo, pa makar samo za svoju tvrtku?

Uz to je u današnje vrijeme primjenom sve više e-servisa državne uprave (koji ne rade uvijek kako bi se očekivalo, iako su rokovi propisani i od knjigovođa se očekuje da ih ispoštuju), te sve složenije software-u za obradu knjigovodstvenih podataka, potrebna visoka informatička pismenost, ili informatičar na dnevnoj dispoziciji.

Zašto dugogodišnje školovanje, kao ni klasični tečajevi knjigovodstva ne daju dovoljno razinu sigurnosti za samostalno vođenje poslovnih knjiga? O tome postoji mnoštvo tema na društvenim mrežama i forumima, a ako Vas interesira naše mišljenje - stojimo na raspolaganju za sva pitanja.

Ukoliko Vas interesira edukacija iz knjigovodstva jer Vam uz školovanje tečaj knjigovodstva nije previše pomogao - slobodno se javite.