Log in

Asistent/asistentica

 • Objavljeno u Posao

OSPOSOBLJAVANJE NA RADNOM MJESTU

Osposobljavanje na radnom mjestu (kod poslodavca) namijenjeno je svim nezaposlenim osobama prijavljenim u evidenciju nezaposlenih osoba, kojima ovaj program HZZ-a omogućava da tijekom do 6 mj. rada steknu praktična i primjenjiva znanja iz područja u kojem djeluje poslodavac koji ih prima na osposobljavanje.
Radi se online, tako da lokacija nije presudna, no preferira se uključivanje asistenata u stacionarne timove.

Osposobljavanje može biti:

Ciljane skupine:

 • Za mjeru Osposobljavanje na radnom mjestu i u ustanovama za obrazovanje odraslih
  - Sve nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba (dalje u tekstu: Evidencija) koju vodi Zavod, a koje se osposobljavaju za rad
 • Za mjeru Osposobljavanje na radnom mjestu
  - Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba (dalje u tekstu: Evidencija) koju vodi Zavod, a koje se osposobljavaju za rad u zanimanjima složenosti do 3. stupnja ISCED (srednjoškolsko obrazovanje).
  - Nezaposlene osobe prijavljene u Evidenciju Zavoda, a koje se osposobljavaju za specifične programe iz sustava visokih tehnologija, složenijih i poslova više kvalifikacijske razine (ISCED 4 i više), za koje nema formalnih programa obrazovanja – uvjet završena najmanje četverogodišnja srednja strukovna škola ili općeg obrazovanja i osobe sa stečenim kvalifikacijama na visokoškolskoj razini koje nemaju radno iskustvo za obavljanje poslova za koje će se osposobljavati

Rad uključuje praksu s konkretnim klijentima i tvrtkama uz pomoć i nadzor cijelog tima, a posebno mentora koji će ulagati svoje vrijeme u Vaše osposobljavanje, a iskustvo govori i nerijetko radi toga biti u zaostatku sa svojim poslovima i obavezama. U slučaju kada postoji otvoreno radno mjesto, a polaznik pokaže potencijal, interes i odgovornost prema dodijeljenim poslovima u skladu s očekivanjima, moguće je zapošljavanje nakon završetka programa osposobljavanja. Obzirom da poslodavci na poslovima više kvalifikacijske razine ulažu najčešće bitno više resursa u kandidate nego što je naknada HZZ-a, većina poslodavaca iz privatnog sektora će kandidate u kojima vidi potencijal i želju za radom željeti zadržati u radnom odnosu, što uostalom govore i javno objavljene statistike vezano uz raniju mjeru stručno osposobljavanje. A svi znamo da osposobljavanje u radnom okruženju ima sasvim drugačiju vrijednost od bilo kojeg tečaja, te onima koji dobiju priliku savjetujemo da je maksimalno iskoriste u radu s dobivenim mentorima.

Osposobljavanje polaznika za obavljanje operativnih poslova u knjigovodstvu po nalogu, razlikovanje osnovnih financijskih pojmova, upoznavanje sa pojmom likvidacije i obrade ulazne dokumentacije, te knjiženjem izlaznih računa. Upoznavanje s trenutno tehnološki najsloženijim oblikom e-Knjigovodstva kroz sustav integriran s drugim IT sustavima, npr. Web trgovinom, IT sustavom prijevozničke tvrtke itd.

Ovaj program iz sustava naprednih tehnologija je više kvalifikacijske razine, te za njega nema programa obrazovanja u okviru redovitog školovanja niti u programima verificiranih tečajeva. Podrazumijeva edukaciju iz područja financija i informatike, te kao takav predstavlja stepenicu prema knjigovodstvu novije generacije. Radi se s klijentima iz cijele RH i inozemstva, neovisno o lokaciji.

Uz ovaj program moguće je i sufinanciranje tečaja knjigovodstva preko HZZ-a.

Naknade polazniku za vrijeme osposobljavanja:

 • novčana naknada nezaposlenim osobama prijavljenim u Evidenciju Zavoda prema Odluci Upravnog vijeća Zavoda
 • putni troškovi nezaposlenim osobama prijavljenim u Evidenciju Zavoda prema Odluci Upravnog vijeća Zavoda
 • troškovi posebnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju članka 10., stavak 1., točka 2. Zakona o doprinosima (NN 84/08, 152/08, 94/09, 18/11, 22/12, 144/12, 148/13, 41/14, 143/14, 115/16, 106/18) za osobe osigurane u određenim i posebnim okolnostima

Početničke prosječne mjesečna neto plaća nakon osposobljavanja možete pogledati na https://www.mojaplaca.hr/placa/ekonomija-financije-racunovodstvo/knjigovoda.

Otvorena je mogućnost prijava za sve koji imaju motivaciju za posao ili učenje i osposobljavanje preko neke od mjera HZZ-a, bez obzira imamo li trenutno aktivan natječaj. Za one koji razmišljaju o tečaju knjigovodstva, preporuka je da prvo provjere mogućnosti uvođenja u rad putem mjere HZZ-a po nazivom Osposobljavanje na radnom mjestu (što nije potpuno ista mjera kao stručno osposobljavanje, ali je slična), jer svako osposobljavanje u realnom radnom okruženju ima sasvim drugačiju vrijednost u odnosu na bilo koji tečaj knjigovodstva. Preduvjet je pronalazak poslodavca koji je voljan osigurati i opremiti radno mjesto te odvojiti vrijeme mentora za angažman i obučavanje 4 ili 6 mj.
Za kandidate koji ne vladaju samostalno niti polovinom niže navedenih poslova iz upitnika, nekoliko puta godišnje imamo natječaj za osposobljavanja na radnom mjestu, a za one koji vladaju većinom tema iz upitnika - uvijek imamo otvorena radna mjesta.

Putem nižeg linka i Upitnika moguće je predati i otvorene molbe, kao i prijave za vrijeme trajanja natječaja. Prijave izvan nižeg kandidacijskog obrasca, na email, telefonski i sl. ne zaprimamo. Da biste mogli popunjavati Google obrasce, morate biti prijavljeni u Google account (Gmail i sl.).

KANDIDACIJSKI OBRAZAC

 


 

RADNI ODNOS

Radno mjesto obuhvaća poslove iz domene digitalizacije i obrade poslovne i knjigovodstvene dokumentacije, automatizacije poslovnih procesa te podrške poslovnim subjektima.
Za poslove asistenta, pozvani su kandidati sljedećih usmjerenja.

 • Gimnazija
 • Ekonomska usmjerenja, komercijalisti
 • Primjena informacijske tehnologije u poslovanju, IT
 • Digitalna ekonomija
 • Upravni pravnici porezne struke
 • Upravni pravnici javne uprave (uz predznanja iz srednje ekonomske)

Za osobe bez odgovarajućeg radnog iskustva u struci, moguće je i osposobljavanje na radnom mjestu ili stručna praksa. Temu vezanu uz plaće navedenih radnih mjesta možete pročitati u dijelu Posao i kadrovi.

Prijave izvan nižeg kandidacijskog obrasca, na email, telefonski i sl. ne zaprimamo. Da biste mogli popunjavati Google obrasce, morate biti prijavljeni u Google account (Gmail i sl.).

KANDIDACIJSKI OBRAZAC


 Natječaj asistent knjigovodstvo 2024

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 22 January 2024 00:22