Log in

Knjigovodstveni servis i kako ga odabrati?

Iz Zadra ste i tražite pouzdano knjigovodstvo?

Razmotrite potrebe vašeg poslovanja prije odabira knjigovodstvenog servisa i mogućnosti knjigovodstvenog servisa. Ako imate velik broj financijskih transakcija ili složene financijske izvještaje, možda će vam trebati knjigovodstveni servis s više iskustva i naprednijim softverskim rješenjima. Ako vodite manje poslovanje s jednostavnijim financijskim potrebama, možda će vam biti dovoljan manji knjigovodstveni servis.

Kada pronađete nekoliko potencijalnih knjigovodstvenih servisa, preporučujem da kontaktirate svaki od njih kako biste se informirali o njihovim uslugama, iskustvu i cijenama te provjerili jesu li u skladu s vašim poslovnim potrebama. Također, provjerite jesu li knjigovodstveni servisi ovlašteni za obavljanje knjigovodstvenih usluga te jesu li upoznati s relevantnim zakonima i propisima za vaše poslovanje. Na taj način možete osigurati da vaše financije budu u skladu s zakonima i propisima te da dobijete kvalitetnu uslugu i pouzdan knjigovodstveni servis.

Obzirom da ćete se u poduzetništvu susretati s raznim pitanjima, niže su navedena područja u kojima dobar knjigovostveni servis mora poznavati regulativu. Ukoliko se u navedeno želite uvjeriti, ništa Vas ne sprječava da poneko pitanje iz navedenih područja postavite i prije ugovaranja usluge. Možda ćete za savjetovanje toga tipa trebati nešto i platiti - ali bolje je uvjeriti se unaprijed, nego kasnije naići na nemogućnost dobivanja relevantnih odgovora. Također je bitna i brzina odaziva na postavljeni upit, pogotovo ukoliko je on složeniji.

Knjigovodstvo je regulirano brojnim zakonima i propisima. U nastavku su navedeni neki od glavnih zakona i propisa koji bi se trebali poznavati u knjigovodstvu:

 1. Zakon o računovodstvu - opisuje glavne principe računovodstva, određuje obvezu vođenja poslovnih knjiga, određuje obvezu sastavljanja financijskih izvještaja i propisuje načine njihovog sastavljanja.
 2. Zakon o PDV-u - propisuje obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) za prodaju robe i usluga te propisuje uvjete za povrat PDV-a.
 3. Zakon o porezu na dobit - propisuje obvezu plaćanja poreza na dobit tvrtke te propisuje način izračuna poreza na dobit.
 4. Zakon o radu - propisuje pravila o radnom vremenu, godišnjem odmoru, plaćama i drugim aspektima radnog odnosa koji utječu na obračun plaća u tvrtki.
 5. Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi - regulira financijsko poslovanje tvrtki te propisuje način postupanja u slučaju insolventnosti tvrtke.
 6. Zakon o trgovačkim društvima - propisuje pravila o osnivanju, organizaciji i poslovanju trgovačkih društava te propisuje obveze vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja.
 7. Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom - propisuje obvezu fiskalizacije računa u prometu gotovinom te propisuje uvjete za korištenje fiskalnih blagajni.
 8. Zakon o zaštiti osobnih podataka - propisuje pravila o zaštiti osobnih podataka te propisuje obvezu tvrtki da osiguraju sigurnost i privatnost osobnih podataka klijenata i zaposlenika.
 9. Zakon o financijskom izvještavanju - ovaj zakon propisuje obvezu tvrtki da sastave financijske izvještaje u skladu s računovodstvenim standardima i zakonskim propisima te propisuje uvjete za njihovo objavljivanje.

Osim navedenih zakona, postoji i niz drugih zakona, propisa i pravilnika koji su važni u knjigovodstvu, poput propisa o porezu na dodanu vrijednost, propisa o obračunu plaća, propisa o porezu na dohodak i drugih. Važno je da tvrtka bude upoznata s važećim zakonima i propisima kako bi se osiguralo da se knjigovodstveni postupci provode u skladu s propisima i izbjegnule eventualne kazne ili druge sankcije.

Pri odabiru knjigovodstvenog servisa, važno je razmotriti nekoliko faktora kako biste osigurali da odaberete servis koji najbolje odgovara vašim poslovnim potrebama. Ovdje je nekoliko ključnih faktora koje biste trebali uzeti u obzir:

 • Iskustvo i stručnost: Važno je odabrati knjigovodstveni servis s iskustvom u poslovanju s tvrtkama sličnim vašoj. Trebali biste provjeriti koliko dugo je servis u poslovanju i jesu li njihovi zaposlenici stručni i obrazovani u području računovodstva.
 • Vrsta usluge: Knjigovodstveni servisi mogu pružati različite usluge, uključujući vođenje poslovnih knjiga, obračun plaća, porezno savjetovanje i druge usluge. Razmislite o vašim poslovnim potrebama i odaberite servis koji nudi usluge koje vam trebaju.
 • Softverska rješenja: Provjerite koja softverska rješenja knjigovodstveni servis koristi za vođenje poslovnih knjiga i stvaranje financijskih izvještaja. Ako koristite određeni softver za vođenje poslovanja, provjerite jesu li servis i vaš softver kompatibilni.
 • Cijena: Cijena je važan faktor pri odabiru knjigovodstvenog servisa. Provjerite cijene usluga i usporedite ih s drugim servisima u vašem području. Međutim, nemojte se fokusirati isključivo na najnižu cijenu, jer kvalitetna usluga može značiti razliku između uspješnog i neuspješnog poslovanja.
 • Način komunikacije: Ako preferirate osobni kontakt s knjigovodstvenim servisom, razmislite o servisima koji se nalaze u vašoj blizini. Međutim, danas mnogi knjigovodstveni servisi pružaju usluge online, pa je moguće surađivati s njima bez obzira na geografsku udaljenost.
 • Preporuke i recenzije: Provjerite preporuke i recenzije drugih klijenata koji su koristili knjigovodstveni servis. To će vam pomoći da steknete uvid u kvalitetu usluge koju pružaju i njihovu reputaciju na tržištu.
 • Ovlaštenja: Provjerite jesu li knjigovodstveni servis i njihovi zaposlenici ovlašteni za pružanje knjigovodstvenih usluga. To znači da su registrirani kod nadležnih državnih institucija i da su upoznati s važećim zakonima i propisima za vaše poslovanje.
 • Pravovremeno pružanje informacija: Provjerite kakva je komunikacija s knjigovodstvenim servisom i jesu li dostupni za pitanja i podršku kada vam je potrebno. Također, razmotrite jesu li dostupni za hitne situacije i koliko su brzi u rješavanju problema.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete odabrati knjigovodstveni servis koji će najbolje odgovarati vašim poslovnim potrebama i pružiti vam kvalitetnu uslugu vođenja poslovnih knjiga i financijskog izvještavanja.

Obzirom da već duže vrijeme mnoge firme funkcioniraju online - sama lokacija knjigovodstvenog servisa ne mora nužno biti u Zadru.