Log in

Računi u elektroničkom formatu - eračuni

Vlada RH je u Sabor uputila prijedlog zakona o elektroničkom izdavanju računa i javnoj nabavi. Sukladno projedlogu zakona svi sudionici javne nabave morat će slati i primati račune u elektroničkom formatu. Samo da napomenemo, ne radi se o računima poslanim mailom u pdf, html ili nekom sličnom formatu već o računima u xml formatu prema propisanom formatu zapisa.

Da bi mogli izdavati takve račune, sustav za izdavanje računa mora biti prilagođen kreiranju i slanju računa u propisanom formatu. Također sustav mora osigurati trajni zapis računa u propisanom formatu kod izdavatelja računa radi moguće naknade provjere istovjetnosi kod primatelja i izdavatelja računa.

Također sustav mora omogućiti i prijem računa u istom formatu.

Obzirom na broj firmi koje sudjeluju u postupku javne nabave, za očekivati je da će i druge firme sa kojima one surađuju morati priječi na korištenje eračuna iako ne učestvuju u postupicima javne nabave. Zato je moguće da će Vas početi zvati vaši partneri kako bi potvrdili email adrese za prijem računa u elektroničkom formatu.

Slanje računa u elektrničkom formatu je moguće preko specijalizirnaih servisa koji služe samo za slanje elektroničkih računa i u tom slučaju morate imati vlastito rješenje za kreiranje računa, dok se samo slanje obavlja putem servisa. Takvo dodatno ugoaranje usluge stvara i dodatni trošak poduzetnicima.

VALDEZ d.o.o., kao jedan od vodećih online knjigovodstvenih servisa u RH, je svim korisnicima svojih usluga već ranije osigurao opciju slanja i primanja računa u propisanom elektroničkom formatu u sklopu paketa knjigovodstvenih usluga bez dodatne naknade. Ugovoranjem knjigovodstvenih usluga sa Valdez d.o.o. svaki korisnik ima pristup knjigovodstvenom sustavu u kojemu je omogućeno slanje i primanje računa u elektroničkom formatu. Također je omogućeno da se uz račun u elektrničkom formatu može u istu mail poruku priložiti i račun u pdf fotmatu.

Za dodatne informacije možete se obratiti na našu email adresu ili na telefon 042/500 499.