Log in

Robno knjigovodstvo za web trgovine

  • Jeste li se kada zapitali postoji li rješenje kojim bi se stanje zaliha vaše web trgovine sinhroniziralo sa stanjem zaliha u vašoj fizičkoj trgovini i knjigovodstvu?
  • Zašto u knjigovodstvo morate fizički dostavljati dokumentaciju u papirnatom obliku i postoji li mogućnost automatskog preuzimanja?
  • Kako riješiti fiskalizaciju kod naplate kreditnim karticama ili gotovinom?
  • Postoji li mogućnost da svakodnevno 24/7 imate uvid u ažurno stanje zaliha, financijska stanja, dugovanja i potraživanja, izvještaje...?

Na sva ova pitanja možemo vam dati odgovore i rješenja.

Poduzetnici koji obavljaju trgovinu na malo obvezni su nabavu i prodaju robe evidentirati u skladu sa Zakonom o računovodstvu, Zakonom i Pravilnikom o porezu na dobit te Zakonom i Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost. Trgovac je obvezan evidentirati poslovanje u poslovnim knjigama, i to dnevniku, glavnoj knjizi te pomoćnim knjigama. Člankom 8. st. 8. ZOR-a propisane su pomoćne knjige koje se odnose na imovinu u materijalnom obliku, a iskazuju se u količinama te odgovarajućem materijalnom iznosu. To u praksi znači da su trgovci u trgovini na malo obvezni voditi robno knjigovodstvo, tj. analitičko knjigovodstvo robe. To je vrlo važna odredba, jer često dolazi do dvojbi o obvezi vođenja analitičkog knjigovodstva budući da nije propisana Zakonom o trgovini. Za prodaju robe putem web trgovine također je potrebno voditi robno knjigovodstvo u skladu sa ranije navedenim odredbama čak i u slučaju da se roba prodaje u „tranzitu“ (roba od dobavljača ide direktno kupcu).

Vođenje robnog knjigovodstva i poslovnih knjiga na zakonom propisani način može oduzimati puno vremena, posebice ukoliko je količinski promet robe velik, jer je potrebno stalno usklađivati stanja između web trgovine i knjigovodstvenog programa. Ovo naročito stvara problem nekim web trgovinama koje prodaju velike količine artikala male prodajne vrijednosti, jer je količina administracije jednaka kao i kod prodaje iste količine artikala veće prodajne vrijednosti. Najbolje rješenje je kada su web trgovina i knjigovodstveni program povezani, te se ažuriranja podataka između web trgovine i knjigovodstvenog programa rade automatski. Na taj način se može postići da količinska stanja robe iskazana u web trgovini te cijene artikala uvijek budu ažurna. Ujedno se smanjuje količina posla, jer nema potrebe za dvostrukim upisom podataka u knjigovodstveni program i web trgovinu, smanjuje se angažman djelatnika na administrativnim poslovima, a samim time i financijski izdaci za navedeno. Poseban problem imaju tvrtke koje imaju fizičko prodajno mjesto (trgovinu) i web shop, a roba odlazi sa jednog skladišta, ukoliko navedeno nije sinhronizirano u realnom vremenu, jer se može dogoditi da kupac u fizičkoj trgovini kupi zadnji proizvod, istovremeno kada i kupac u web trgovini kojem onda taj proizvod ne može biti isporučen. Taj problem imaju čak i neke etablirane veće hrvatske tvrtke, dok npr. neke manje tvrtke korištenjem naprednih web rješenja i sinhronizacijom eliminiraju većinu takvih potencijalnih situacija. U varijanti kada je web shop povezan i sa dobavljačem kroz dropshipping, automatizacija i smanjenje administrativnog dijela ostavlja poduzetniku dodatno vrijeme koje može uložiti u obradu tržišta, marketing i sl. Marže u prodaji trgovačke robe često su dovedene do granice isplativosti - i ako ne razmišljate o tome da li ćete se 4h dnevno baviti administracijom ili ćete to vrijeme uložiti u prodaju, neke nove generacije sigurno hoće. Kod odvojenih sustava gdje se podaci prepisuju ručno, nemoguće je izbjeći određeni postotak pogrešaka u dokumentaciji, koje na kraju poslovnog razdoblja idu na teret poduzetnika, a po završnom računu ih kao laik sigurno nećete uočiti, a time niti imati šanse navedeno prokometirati sa svojim knjigovodstvom.

Robno knjigovovodstvo besplatno se može voditi kroz module programa koje korisnici dobiju, a financijski dio mi odrađujemo.

Ušteda vremena radi izbjegavaja dvostrukog unosa podataka te ažurnost podataka, svakako su dobar razlog za investiciju u povezivanje web trgovine sa knjigovodstvenim programom. Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju radnim danima od 08-16h.

Ukoliko želite savjetovanje kako funkcionira integrirani sustav dobavljač / web shop / knjigovodstvo, obratite nam se telefonski ili putam obrasca na www.virtualni-ured.net/kontakt.html.