Log in

Računovodstvo web trgovine i prodaje putem interneta

  • Jeste li se kada zapitali postoji li rješenje kojim bi se stanje zaliha vaše web trgovine sinhroniziralo sa stanjem zaliha u vašoj fizičkoj trgovini i knjigovodstvu?
  • Zašto u knjigovodstvo morate fizički dostavljati dokumentaciju u papirnatom obliku i postoji li mogućnost automatskog preuzimanja?
  • Kako riješiti fiskalizaciju kod naplate kreditnim karticama ili gotovinom?
  • Postoji li mogućnost da svakodnevno 24/7 imate uvid u ažurno stanje zaliha, financijska stanja, dugovanja i potraživanja, izvještaje...?

Na sva ova pitanja možemo vam dati odgovore i rješenja.

Robno knjigovodstvo i prodaja putem interneta

Poduzetnici koji obavljaju trgovinu na malo obvezni su nabavu i prodaju robe evidentirati u skladu sa Zakonom o računovodstvu, Zakonom i Pravilnikom o porezu na dobit te Zakonom i Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost. Trgovac je obvezan evidentirati poslovanje u poslovnim knjigama, i to dnevniku, glavnoj knjizi te pomoćnim knjigama. Člankom 8. st. 8. ZOR-a propisane su pomoćne knjige koje se odnose na imovinu u materijalnom obliku, a iskazuju se u količinama te odgovarajućem materijalnom iznosu. To u praksi znači da su trgovci u trgovini na malo obvezni voditi robno knjigovodstvo, tj. analitičko knjigovodstvo robe. To je vrlo važna odredba, jer često dolazi do dvojbi o obvezi vođenja analitičkog knjigovodstva budući da nije propisana Zakonom o trgovini.

Dropshipping u Hrvatskoj

Za prodaju robe putem web trgovine postoji i mogućnost rodaje robe u „tranzitu“ (roba od dobavljača ide direktno kupcu). O zakonskoj regulativi vezanoj na dropshipping u Hrvatskoj moguće je zatražiti savjetovanje ili poslati upit mailom s opisom konkretne situacije i pitanja.

Računovodstvo internet trgovine

Vođenje robnog knjigovodstva i poslovnih knjiga na zakonom propisani način može oduzimati puno vremena, posebice ukoliko je količinski promet robe velik, jer je potrebno stalno usklađivati stanja između web trgovine i knjigovodstvenog programa. Ovo naročito stvara problem nekim web trgovinama koje prodaju velike količine artikala male prodajne vrijednosti, jer je količina administracije jednaka kao i kod prodaje iste količine artikala veće prodajne vrijednosti. Najbolje rješenje je kada su web trgovina i knjigovodstveni program povezani, te se ažuriranja podataka između web trgovine i knjigovodstvenog programa rade automatski. Na taj način se može postići da količinska stanja robe iskazana u web trgovini te cijene artikala uvijek budu ažurna. Ujedno se smanjuje količina posla, jer nema potrebe za dvostrukim upisom podataka u knjigovodstveni program i web trgovinu, smanjuje se angažman djelatnika na administrativnim poslovima, a samim time i financijski izdaci za navedeno. Poseban problem imaju tvrtke koje imaju fizičko prodajno mjesto (trgovinu) i web shop, a roba odlazi sa jednog skladišta, ukoliko navedeno nije sinhronizirano u realnom vremenu, jer se može dogoditi da kupac u fizičkoj trgovini kupi zadnji proizvod, istovremeno kada i kupac u web trgovini kojem onda taj proizvod ne može biti isporučen. Taj problem imaju čak i neke etablirane veće hrvatske tvrtke, dok npr. neke manje tvrtke korištenjem naprednih web rješenja i sinhronizacijom eliminiraju većinu takvih potencijalnih situacija. U varijanti kada je web shop povezan i sa dobavljačem kroz dropshipping, automatizacija i smanjenje administrativnog dijela ostavlja poduzetniku dodatno vrijeme koje može uložiti u obradu tržišta, marketing i sl. Marže u prodaji trgovačke robe često su dovedene do granice isplativosti - i ako ne razmišljate o tome da li ćete se 4h dnevno baviti administracijom ili ćete to vrijeme uložiti u prodaju, neke nove generacije sigurno hoće. Kod odvojenih sustava gdje se podaci prepisuju ručno, nemoguće je izbjeći određeni postotak pogrešaka u dokumentaciji, koje na kraju poslovnog razdoblja idu na teret poduzetnika, a po završnom računu ih kao laik sigurno nećete uočiti, a time niti imati šanse navedeno prokometirati sa svojim knjigovodstvom.

Robno knjigovodstvo besplatno se može voditi kroz module programa koje korisnici dobiju na korištenje, nakon čega slijedi financijsko knjigovodstvo - što mora jedno s drugim biti usklađeno. Usklađena stanja vrlo je teško ili nije nemoguće dobiti u razjedinjenim sustavima (kada se robno vodi u npr. internet trgovini, a financijsko u odvojenom sustavu u kojem se radi knjigovodstvo). Vrlo često primamo upite poduzetnika koji u nekom trenutku shvate da tu nešto ne štima, te traže rješenja i odgovore na pitanja koja nisu uspjeli dobiti.

Računovodstvo web trgovine i prodaje putem interneta potrebno je riješiti kako s tehničke tako i s knjigovodstvene strane, čime se mogu prevenirati mnogi kasniji problemi te ručni ispravci grešaka koji mogu uzrokovati znatan trošak.

Ušteda vremena radi izbjegavaja dvostrukog unosa podataka te ažurnost podataka, svakako su dobar razlog za investiciju u povezivanje web trgovine sa knjigovodstvenim programom. Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju radnim danima od 08-16h.

Ukoliko želite savjetovanje kako funkcionira integrirani sustav dobavljač / web shop / knjigovodstvo, obratite nam se telefonski ili putam obrasca na www.virtualni-ured.net/kontakt.html.